Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Liczba osób: 3-4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 1 h


Poziom: łatwy


Szukasz oryginalnej przekąski? Polecamy paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ugotować ryż. Na patelni zeszklić cebulę, dodać starty czosnek, wyłożyć zmielone mięso i doprawić je przyprawami, solą i pieprzem. Delikatnie smażyć, gdy mięso będzie gotowe, dodać koncentrat pomidorowy, natkę i smażyć przez 2 minuty. Dołożyć ryż, całość wymieszać i podgrzewać przez minutę.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Przekroić papryki na połówki, usunąć nasiona, środek przyprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wypełnić farszem, na wierzch położyć plasterek pomidora, doprawić solą, szczyptą oregano. Do naczynia wlać ½ szklanki wody. Piec przez 35 minut. Następnie na paprykach ułożyć po plasterku sera, zapiekać aż ser się roztopi.