Pałki kurczaka w płatkach kukurydzianych
Liczba osób: 4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 8 podudzi (pałek) z kurczaka
- sól
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- 2 jajka
- 2,5 szklanki płatków kukurydzianych
- jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
Chrupiące podudzia z kurczaka w pysznej panierce z płatków kukurydzianych – sprawdzony pomysł na obiad!
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem i oprószyć solą, pieprzem ziołowym i papryką. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie w misce ze szczyptą soli roztrzepać jajka. Rozkruszyć płatki kukurydziane. Pałki kurczaka dokładnie obtoczyć w jajkach, następnie w płatkach kukurydzianych. Gotowe mięso krótko obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć je do naczynia żaroodpornego i zapiekać w temperaturze 170 stopni C przez 35-40 minut (do zarumienienia).
Jogurt naturalny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pałki z kurczaka podawać z przygotowany sosem oraz frytkami. Smacznego!