Naleśniki z mascarpone i pomarańczami
Liczba osób: 6
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 30 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- Ciasto na naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki wody gazowanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Farsz:
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
- Dodatkowo:
- olej kokosowy
- kilka plasterków pomarańczy
Mamy ochotę na coś… słodkiego! Może naleśniki z pomarańczami i mascarpone?
Sposób przygotowania:
Składniki na naleśnikowe ciasto wymieszać na jednolitą masę i smażyć je na oleju kokosowym. Miękki serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać startą skórkę pomarańczy i wymieszać. Odstawić do lodówki, aż krem lekko stężeje. Ostudzone naleśniki nadziewać kremem i składać w chusteczkę. Na wierzch naleśników wyłożyć łyżeczkę kremu i ozdobić je plasterkami pomarańczy.