Naleśniki po meksykańsku


Liczba osób: 4

Budżet: łatwe

Czas przygotowania: 1h 20 min.

Poziom: łatwe
Składniki
- 8 naleśników
- 150 g startego sera mozzarella
- Nadzienie:
- 250 g mielonej szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta chili
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki bulionu
- 2 pomidory
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- Sos pomidorowy:
- 1 ząbek czosnku
- 3 pomidory
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki oliwy
- sól, pieprz
Naleśniki po meksykańsku nadziewane mięsem mielonym z aromatycznym sosem pomidorowym to nasza propozycja na obiad – prosto z ulotki „Kulinarna Uczta”!
Sposób przygotowania:
Przygotować naleśniki. Nadzienie: na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, masło, zmielone mięso i przyprawy. Smażyć 20 minut. Wlać bulion, przykryć i gotować przez 10 minut. Dodać przecier, pokrojone w kostkę pomidory, gotować przez 5 minut. Sos: do garnka wlać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pomidory, doprawić solą, pieprzem, oregano i gotować przez 10 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, na naleśniki nakładać nadzienie i zawinąć w rolki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem pomidorowym, zapiekać przez 15 minut, następnie posypać serem i zapiekać jeszcze przez 5 minut.