Naleśniki po meksykańsku

Liczba osób: 4


Budżet: łatwe


Czas przygotowania: 1h 20 min.


Poziom: łatwe


Naleśniki po meksykańsku nadziewane mięsem mielonym z aromatycznym sosem pomidorowym to nasza propozycja na obiad – prosto z ulotki „Kulinarna Uczta”!

Sposób przygotowania:

Przygotować naleśniki. Nadzienie: na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, masło, zmielone mięso i przyprawy. Smażyć 20 minut. Wlać bulion, przykryć i gotować przez 10 minut. Dodać przecier, pokrojone w kostkę pomidory, gotować przez 5 minut. Sos: do garnka wlać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pomidory, doprawić solą, pieprzem, oregano i gotować przez 10 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, na naleśniki nakładać nadzienie i zawinąć w rolki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem pomidorowym, zapiekać przez 15 minut, następnie posypać serem i zapiekać jeszcze przez 5 minut.