Muffiny z borówkami i czekoladą
Liczba osób: 11-12
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 30 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- 1 niepełna szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- ¾ szklanki oleju
- ¾ szklanki mleka
- szczypta soli
- kilka kostek czekolady lub szklanka borówek
- Polewa:
- 50 g białej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- borówki
Słodkie muffiny na każdą okazję – z borówkami lub czekoladą. Dla prawdziwych łasuchów!
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukier waniliowy i cukier puder utrzeć z jajkiem, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i letnie mleko. Całość zmiksować. Następnie powoli wlewać olej, cały czas miksując ciasto na niskich obrotach. Przygotować papilotki, na wierzch wyłożyć łyżeczkę ciasta, następnie położyć mały kawałek czekolady i przykryć ją ciastem – tak aby zapełnić większą połowę papilotki.
W przypadku muffinek z jagodami – przed nakładaniem ciasta do papilotek, borówki delikatnie połączyć z masą. Gotową nakładać po równo do papilotek.
Muffiny włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut do suchego patyczka.
Przygotować polewę: rozpuścić czekoladę, dodać mleko i jogurt, całość wymieszać na gładką masę. Gotowe muffiny ozdobić polewą i borówkami lub innymi ulubionymi owocami.
Autorka przepisu: Pani Krystyna. Dziękujemy za przesłanie przepisu!