Mini kanapki z bakłażanem i pomidorami
![](https://hitpol.pl/wp-content/uploads/2020/02/450-x-300-drugie1.png)
![](https://hitpol.pl/wp-content/themes/hitpol/img/12_39.jpg)
Liczba osób: 4
![](https://hitpol.pl/wp-content/themes/hitpol/img/12_41.jpg)
Budżet: tanie
![](https://hitpol.pl/wp-content/themes/hitpol/img/12_43.jpg)
Czas przygotowania: 25 min.
![](https://hitpol.pl/wp-content/themes/hitpol/img/12_45.jpg)
Poziom: łatwe
Składniki
- 6 kromek chrupkiego pieczywa żytniego pełnoziarnistego
- 1 bakłażan
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 pomidory
- garść rukoli
- kilka listków świeżej bazylii
- kilka orzechów włoskich
- 6 łyżeczek hummusu
Lekkie, zdrowe kanapeczki z pieczonym bakłażanem, pomidorami i rukolą – idalnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska!
Sposób przygotowania:
Pomidora pokroić na cząstki. Bakłażana pokroić w plastry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pokropić oliwą, posypać oregano i natrzeć startym czosnkiem. Piec przez około 10 minut w 180 stopniach C, plastry przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 5 minut. Na kromkę chrupkiego chlebka wyłożyć łyżeczkę hummusu, ostudzony plaster bakłażana, kilka listków rukoli i bazylii. Całość przykryć cząstkami pomidora i posypać prażonymi na patelni orzechami.