Migdałowy kurczak na słodko
Liczba osób: 1-2
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 20 min.
Poziom: łatwy
Składniki
- 1 duży filet z kurczaka
- 150 g płatków migdałów
- 1 jajko
- 60 g mielonych migdałów
- ½ szklanki mleka
- olej
- sól, pieprz
- Sos do kurczaka:
- 1 łyżka majonezu
- 250 g jogurtu
- ½ ząbku czosnku
- 2 łyżeczki natki pietruszki
Może kurczak na słodko? Proponujemy pyszny filet z kurczaka w płatkach migdałów!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kurczaka pokroić w plastry, doprawić solą i pieprzem. Filety zamoczyć w mleku, następnie w roztrzepanym jajku. Kurczaka obtoczyć w mielonych migdałach pomieszanych z płatkami migdałów. Smażyć na oleju przez 3 minuty z każdej strony. Na resztę oleju wsypać ½ szklanki migdałów, delikatnie je grillować, aż będą chrupiące.
Przygotować sos – majonez wymieszać z jogurtem, startym czosnkiem, solą, pieprzem i posiekaną pietruszką. Danie polać sosem i posypać grillowanymi migdałami. Podawać z sałatką.