Miękkie, tradycyjne pierniczki z ziemniakami

Liczba osób: 12


Budżet: średni


Czas przygotowania: 40 min. + 2 dni


Poziom: łatwe


Najlepsze, przygotowane według starej receptury – pierniczki, które pokochacie od pierwszego kęsa! Polecamy nasz przepis na pierniczki z ziemniakami, obłędnie pyszne i miękkie!

Sposób przygotowania:

Cukier zalać wodą do przykrycia, dodać miód, masło, przyprawę do piernika i kakao. Całość zagotować w garnku. Masę zostawić w chłodnym miejscu na 2 dni.

Po tym czasie do masy dodać 8 jajek w proporcjach: 3 całe jajka + 5 żółtek. Z białek ubić na sztywno pianę i delikatnie połączyć z masą.

Następnie dodać amoniak, przestudzone i przetarte ziemniaki, śmietanę i na koniec mąkę.

Ciasto powinno być dość wolne.

Ciasto wałkować na stolnicy na grubość około 4 mm. Foremkami wykrawać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piec w 180 stopniach C przez 10-15 minut.

Po upieczeniu ostudzone pierniczki dekorować lukrem.

 

To przepis na dużą porcję pierniczków, jeśli potrzebujesz ich mniej — zmniejsz proporcje o połowę!