Miękkie, tradycyjne pierniczki z ziemniakami
Liczba osób: 12
Budżet: średni
Czas przygotowania: 40 min. + 2 dni
Poziom: łatwe
Składniki
- 1 kg mąki
- 500 g cukru
- 500 g miodu
- 500 g masła
- 2 przyprawy do piernika
- 3 łyżki kakao
- 8 jajek
- 80 g amoniaku
- 2 ugotowane ziemniaki
- 500 ml kwaśnej śmietany
- lukier
Najlepsze, przygotowane według starej receptury – pierniczki, które pokochacie od pierwszego kęsa! Polecamy nasz przepis na pierniczki z ziemniakami, obłędnie pyszne i miękkie!
Sposób przygotowania:
Cukier zalać wodą do przykrycia, dodać miód, masło, przyprawę do piernika i kakao. Całość zagotować w garnku. Masę zostawić w chłodnym miejscu na 2 dni.
Po tym czasie do masy dodać 8 jajek w proporcjach: 3 całe jajka + 5 żółtek. Z białek ubić na sztywno pianę i delikatnie połączyć z masą.
Następnie dodać amoniak, przestudzone i przetarte ziemniaki, śmietanę i na koniec mąkę.
Ciasto powinno być dość wolne.
Ciasto wałkować na stolnicy na grubość około 4 mm. Foremkami wykrawać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piec w 180 stopniach C przez 10-15 minut.
Po upieczeniu ostudzone pierniczki dekorować lukrem.
To przepis na dużą porcję pierniczków, jeśli potrzebujesz ich mniej — zmniejsz proporcje o połowę!