Marmolada dyniowa
Liczba osób: 5-6
Budżet: średni
Czas przygotowania: 2 h 30 min.
Poziom: średni
Składniki
- 1 kg dyni
- 2 pomarańcze
- 2 cytryny
- mały korzeń imbiru
- 3 szklanki cukru
- 3 szklanki wody
- laska cynamonu
- 5 goździków
Aromatyczna marmolada dyniowo-pomarańczowa, pachnąca goździkami i cynamonem – idealna na jesień!
Sposób przygotowania:
Dynię umyć, pokroić w mniejsze części, obrać skórkę, usunąć nasiona i przełożyć do dużego garnka. Pomarańcze obrać, pokroić w mniejsze kawałki i dodać je do dyni. Do garnka wycisnąć sok z cytryn. Dodać starty imbir, wlać wodę i zagotować. Następnie całość przyprawić cynamonem i goździkami. Gotować na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Gdy dynia będzie miękka, wsypać cukier, zamieszać i gotować jeszcze przez godzinę. Pod koniec marmolada powinna być gęsta. Gotową przełożyć do słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do schłodzenia. Następnie przełożyć do spiżarni.