Marmolada dyniowa

Liczba osób: 5-6


Budżet: średni


Czas przygotowania: 2 h 30 min.


Poziom: średni


Aromatyczna marmolada dyniowo-pomarańczowa, pachnąca goździkami i cynamonem – idealna na jesień!

Sposób przygotowania:

Dynię umyć, pokroić w mniejsze części, obrać skórkę, usunąć nasiona i przełożyć do dużego garnka. Pomarańcze obrać, pokroić w mniejsze kawałki i dodać je do dyni. Do garnka wycisnąć sok z cytryn. Dodać starty imbir, wlać wodę i zagotować. Następnie całość przyprawić cynamonem i goździkami. Gotować na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Gdy dynia będzie miękka, wsypać cukier, zamieszać i gotować jeszcze przez godzinę. Pod koniec marmolada powinna być gęsta. Gotową przełożyć do słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do schłodzenia. Następnie przełożyć do spiżarni.