Malinowa Panna Cotta

Liczba osób: 4


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 25 min.


Poziom: średni


Piękny i smaczny deser w jednym? Puszysta malinowa panna cotta zaczaruje wszystkich Twoich znajomych!

Sposób przygotowania:

Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Następnie wstawić do rondelka z gorącą wodą. Mleko wymieszać ze śmietaną, dodać cukier i maliny. Delikatnie zmiksować, następnie odlać ½ szklanki malinowej masy i połączyć ją z żelatyną. Gotową żelatynę powoli wlewać do reszty masy i zmiksować.

Masę malinową przelać do foremek i wstawić do lodówki, aby stężała na około 3 godziny.

 

Gotową pannę cottę wykładać na talerzyki (brzegi oddzielić od foremek cienkim nożem, dno zanurzyć na kilka sekund do gorącej wody), udekorować malinami i listkami mięty.