Makaron z pieczarkami i rukolą
Liczba osób: 2-3
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 30 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- ½ makaronu tagliatelle, penne lub innego ulubionego makaronu
- 300 g pieczarek
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ½ śmietany 18%
- 1 mały topiony serek klasyczny
- 1 szklanka świeżej rukoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sprawdzony i pyszny makaron z pieczarkami oraz rukolą to szybki przepis na smaczny obiad!
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojoną na drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Dodać je do cebuli i czosnku, chwilę podsmażać, aż się zarumienią. Śmietanę wymieszać z serkiem i wyłożyć ją na patelnię, całość delikatnie mieszać do powstania gładkiego sosu. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Gotowy makaron wyłożyć na patelnię, całość wymieszać, następnie dodać rukolę i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Makaron doprawić do smaku, wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki.