Makaron z dynią i mascarpone
Liczba osób: 3
Budżet: średni
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 300 g dyni Hokkaido
- 4 łyżki masła
- 3 cebule szalotki
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 200 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
- 3 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- listki świeżej bazylii
Kremowy i aromatyczny sos dyniowy z makaronem to doskonałe połączenie na szybki oraz smaczny posiłek!
Sposób przygotowania:
Odkroić skórkę dyni i usunąć pestki. Tak przygotowaną dynię pokroić w małą kostkę. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, dodać pokrojoną cebulę szalotkę i delikatnie ją zeszklić. Następnie wyłożyć dynię, oprószyć ją solą i przyprawić gałką muszkatołową – najlepiej świeżo startą. Całość dusić pod przykryciem przez około 20 minut, aż dynia zrobi się całkiem miękka. W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Do gotowej dyni dodać serek mascarpone i wymieszać. W przypadku, gdy sos wyjdzie zbyt gęsty można dolać wody. Pod koniec dodać natkę pietruszki oraz starty parmezan. Do tak przygotowanego sosu dołożyć ugotowany makaron, całość delikatnie wymieszać. Danie wyłożyć na talerze i udekorować natką pietruszki lub listkami bazylii oraz parmezanem.