Makaron z cukinią i pesto
Liczba osób: 2
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 30 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 1 cukinia
- 250 g makaronu penne
- 4 łyżki zielonego pesto
- 1 limonka
- 1 ząbek czosnku
- 100 g startego parmezanu
- garść świeżej bazylii
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Cukinia w roli głównej! Mamy dla Was prosty przepis na penne z cukinią i zielonym pesto – pycha!
Sposób przygotowania:
Cukinię pokroić w cienkie plasterki. Czosnek drobno posiekać. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cukinię i czosnek – do momentu aż cukinia lekko zmięknie. Cukinię na koniec przyprawić solą, pieprzem oraz skropić sokiem z limonki. Makaron odcedzić i przełożyć do garnka. Dodać pesto oraz cukinię i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowy makaron wyłożyć na talerze i posypać startym parmezanem oraz dekorować listkami bazylii.