Makaron tagliatelle ze szpinakiem
Liczba osób: 3-4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 20 min.
Poziom: łatwy
Składniki
- 250 g makaronu tagliatelle
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- 100 g mrożonego szpinaku
- 4 łyżki serka mascarpone
- 1 ząbek czosnku
- garść startego parmezanu
- kilka listów świeżej bazylii
- sól, świeżo zmielony pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Przepis dla fanów włoskich makaronów – polecamy przepyszne tagliatelle ze szpinakiem!
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni rozpuścić oliwę, masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać przez około minutę. Następnie dodać szpinak i podgrzewać go przez około 5 minut. Gdy szpinak się rozpadnie, dodać serek mascarpone, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową, zagotować. Do szpinaku wyłożyć odcedzony makaron i delikatnie wymieszać. Połączyć z parmezanem i jeszcze raz przemieszać. Makaron wyłożyć na talerze, wierzch udekorować startym serem i listami świeżej bazylii.