Lasagne z bakłażanem i mięsem mielonym – grecka Moussaka!

Liczba osób: 4


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 75 min.


Poziom: średnie


Wybierz się z nami w kulinarną podróż do Grecji i spróbuj pysznej Moussaki, zapiekanki z bakłażanem oraz mięsem mielonym!

Sposób przygotowania:

Bakłażany pokroić w plasterki, następnie ułożyć je na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą. Oprószyć solą i mieszanką ziół oraz skropić oliwą. Grillować je w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach C, w połowie czasu przewrócić je na drugą stronę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodać mięso mielone i smażyć przez 5 minut. Wlać wino, po chwili dodać: pomidory, koncentrat, natkę, cukier i przyprawy. Dusić pod przykryciem przez 25 minut. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Bakłażany podzielić na 3 części. Układać warstwami: plasterki bakłażanów, sos, plasterki, sos i plasterki. Ostatnią warstwę polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Piec w 180 stopniach C przez 35 minut.