Lasagne z bakłażanem i mięsem mielonym – grecka Moussaka!


Liczba osób: 4

Budżet: tanie

Czas przygotowania: 75 min.

Poziom: średnie
Składniki
- 2 bakłażany
- oliwa z oliwek
- mieszanka ziół
- Sos:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 80 ml białego wina
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, świeżo zmielony pieprz
- Dodatkowo:
- sos beszamelowy
- tarty ser parmezan
Wybierz się z nami w kulinarną podróż do Grecji i spróbuj pysznej Moussaki, zapiekanki z bakłażanem oraz mięsem mielonym!
Sposób przygotowania:
Bakłażany pokroić w plasterki, następnie ułożyć je na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą. Oprószyć solą i mieszanką ziół oraz skropić oliwą. Grillować je w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach C, w połowie czasu przewrócić je na drugą stronę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodać mięso mielone i smażyć przez 5 minut. Wlać wino, po chwili dodać: pomidory, koncentrat, natkę, cukier i przyprawy. Dusić pod przykryciem przez 25 minut. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Bakłażany podzielić na 3 części. Układać warstwami: plasterki bakłażanów, sos, plasterki, sos i plasterki. Ostatnią warstwę polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Piec w 180 stopniach C przez 35 minut.