Kurczak z kurkami

Liczba osób: 2


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 25 min. + 2 h marynowania


Poziom: łatwe


Kremowy sos kurkowy z kurczakiem to doskonałe połączenie, które sprawi, że to proste i szybkie danie – smakuje po królewsku!

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokroić na mniejsze filety i lekko rozbić je tłuczkiem. Mięso natrzeć oliwą i doprawić przyprawami. Odłożyć na 2 godziny, aby się zamarynowało. Kurki umyć i osuszyć. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni smażyć filety po 2 minuty z każdej strony. Kurczaka przełożyć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i kurki. (Jeśli będzie mało tłuszczu dodać odrobinę oliwy). Kurki smażyć około 3 minuty. Następnie dodać mięso, koperek, natkę i całość zalać bulionem. Po kilku minutach dodać śmietankę, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 4-5 minut.

Kurczak z sosem kurkowym można podawać z gotowanymi ziemniaczkami lub kopytkami oraz świeżą sałatką.

Smacznego!