Kurczak z kurkami
Liczba osób: 2
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 25 min. + 2 h marynowania
Poziom: łatwe
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 200 g kurek
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 125 ml śmietanki 30%
Kremowy sos kurkowy z kurczakiem to doskonałe połączenie, które sprawi, że to proste i szybkie danie – smakuje po królewsku!
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić na mniejsze filety i lekko rozbić je tłuczkiem. Mięso natrzeć oliwą i doprawić przyprawami. Odłożyć na 2 godziny, aby się zamarynowało. Kurki umyć i osuszyć. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni smażyć filety po 2 minuty z każdej strony. Kurczaka przełożyć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i kurki. (Jeśli będzie mało tłuszczu dodać odrobinę oliwy). Kurki smażyć około 3 minuty. Następnie dodać mięso, koperek, natkę i całość zalać bulionem. Po kilku minutach dodać śmietankę, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 4-5 minut.
Kurczak z sosem kurkowym można podawać z gotowanymi ziemniaczkami lub kopytkami oraz świeżą sałatką.
Smacznego!