Kurczak z gnocchi

Liczba osób: 4


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 40 min.


Poziom: łatwe


Pyszne, włoskie danie – gnocchi zapiekane z kurczakiem i pomidorami!

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i smażyć na 2 łyżkach oliwy przez 6-8 minut. Doprawić solą i pieprzem. Gnocchi ugotować według przepisu na opakowaniu. Na reszcie oliwy zeszklić pokrojoną cebulę, dodać passatę pomidorową, starty czosnek oraz oregano i bazylię. Chwilę podsmażać, przykryć i gotować przez 5 minut. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć gnocchi, posypać je połową sera mozzarella, ułożyć kurczaka i polać go przygotowanym sosem. Zapiekankę posypać resztą sera i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 15 minut. Gotową dekorować listkami bazylii.