Kurczak Tikka Masala
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 35 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 400 g filetu z kurczaka
- Marynata:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- Sos Tikka Masala:
- 700 ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka octu winnego
- 6 łyżek śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżka suszonych liści kozieradki
Czas na indyjskie smaki! Kurczak Tikka Masala to danie inspirowane kuchnią indyjską, które powstało… w Wielkiej Brytanii. Kurczak w kremowym sosie z orientalnymi przeprawami smakuje obłędnie!
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i wymieszać ze składnikami marynaty. Odstawić na 30 minut. Gotowe mięso smażyć na patelni – po minucie z każdej strony. W garnku roztopić masło ze startym czosnkiem. Podsmażyć i dodać przyprawy. Smażyć przez minutę. Dołożyć passatę, cukier, ocet winny, sól, świeżo zmielony pieprz i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Dołożyć obsmażonego kurczaka i dalej gotować przez 10 minut. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Danie podawać z ryżem, jogurtem naturalnym i chlebkami naan.