Kurczak Generała Tso
Liczba osób: 2
Budżet: średni
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 2 filety z piersi kurczaka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki mąki pszennej
- olej
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- Sos:
- 1/2 łyżki startego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki wody
- szczypta pieprzu
- Do podania:
- brokuły
- ryż
- szczypiorek
- sezam - po 1 łyżeczce na porcje
Zapraszamy do kulinarnej podróży, tym razem w kierunku orientalnych smaków inspirowanych kuchnią chińską. Kurczak w wersji Generała Tso w pikantno-słodkim sosie idealnie sprawdzi się na pyszny i oryginalny obiad!
Sposób przygotowania:
Ugotować ryż i brokuły. W miseczce wymieszać składniki sosu z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kurczaka pokroić w większą kostkę, przyprawić solą, pieprzem i obtaczać najpierw w mące kukurydzianej, następnie w pszennej. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia mięsa. Odlać większość tłuszczu, zostawiając około 1 łyżkę. Następnie dodać płatki chili, wlać sos, wymieszać i zagotować. Gotowe mięso z sosem wykładać na ryż, posypując je sezamem i szczypiorkiem, a obok wyłożyć różyczki brokuła.