Kurczak Generała Tso

Liczba osób: 2


Budżet: średni


Czas przygotowania: 40 min.


Poziom: łatwe


Zapraszamy do kulinarnej podróży, tym razem w kierunku orientalnych smaków inspirowanych kuchnią chińską. Kurczak w wersji Generała Tso w pikantno-słodkim sosie idealnie sprawdzi się na pyszny i oryginalny obiad!

Sposób przygotowania:

Ugotować ryż i brokuły. W miseczce wymieszać składniki sosu z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kurczaka pokroić w większą kostkę, przyprawić solą, pieprzem i obtaczać najpierw w mące kukurydzianej, następnie w pszennej. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia mięsa. Odlać większość tłuszczu, zostawiając około 1 łyżkę. Następnie dodać płatki chili, wlać sos, wymieszać i zagotować. Gotowe mięso z sosem wykładać na ryż, posypując je sezamem i szczypiorkiem, a obok wyłożyć różyczki brokuła.