Kurczak curry

Liczba osób: 2


Budżet: średni


Czas przygotowania: 45 min.


Poziom: łatwe


Jeden z najlepszych i najbardziej znanych przysmaków kuchni indyjskiej – czyli kurczak curry!

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać przyprawy: curry, chili, szczyptę pieprzu kolorowego i soli. W przyprawach obtoczyć kurczaka. Marchewkę pokroić na cienkie słupki, cebulę w kosteczkę. Na oliwie podsmażyć cebulę, następnie dodać marchewkę i chwilę podsmażać. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, wymieszać i podsmażać przez 10 minut. Do warzyw dodać kurczaka, obrany i starty kawałek imbiru oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i smażyć 5 minut. Wlać bulion warzywny, chwilę dusić, dołożyć mleko kokosowe i pastę curry. Wymieszać i podgrzewać jeszcze 5 minut. Gotowe danie posypać pieprzem kolorowym i posiekaną natką pietruszki.

 

Kurczak curry doskonale smakuje z ryżem basmati oraz chlebkiem naan.