Kotlety schabowe w pomarańczach
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 4 kotlety schabowe z kością
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
- olej
- 2 pomarańcze
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki miodu
- gałązki rozmarynu i tymianku
Pieczone w pomarańczach kotlety schabowe z kością to nasza propozycja na smaczny obiad!
Sposób przygotowania:
Mięso natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Kotlety obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju (niewielkiej ilości). Z jednej pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać go z winem oraz miodem. Kotlety umieścić w naczyniu żaroodpornym, ułożyć na nich gałązki rozmarynu, tymianku oraz obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki drugą pomarańczę. Kotlety powinny być przykryte marynatą. Kotlety piec w 180 stopniach C przez 25 minut. Można podawać je z ćwiartkami ziemniaków i świeżą sałatką.
Smacznego!