Kotleciki z kurczakiem
Liczba osób: 3-4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: łatwy
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- ½ cukinii
- ½ puszki kukurydzy
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 150 g sera gouda
- 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Proste, a jakie dobre! Kotleciki z kurczakiem i warzywami to nasz sposób na szybkie danie.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w drobną kostkę. Cukinię i ser gouda zetrzeć na tarce. W misce wymieszać pokrojonego kurczaka, paprykę, cukinię, ser, kukurydzę, natkę pietruszki, 2 jajka i łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z wymieszanych składników formować małe kotleciki, gotowe ułożyć na blasze. Następnie wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 30 minut. Kotleciki można podawać z ryżem, sosem czosnkowym i warzywami.