Kofta kebab z sałatką

Liczba osób: 6


Budżet: średni


Czas przygotowania: 90 min.


Poziom: łatwe


Czas na smaczne grillowanie! Na talerze lądują kofta kebaby z sałatką kuskus – idealne na ruszt!

Sposób przygotowania:

Mięso wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startą na tarce cebulą, przyprawami, solą i natką pietruszki. Doprawić pieprzem i wymieszać. Drewniane patyczki moczyć w wodzie przez 15 minut. Mięso podzielić i każdy patyczek oblepić jedną porcją, formując kotleciki. Posmarować je oliwą i grillować po 5 minut z każdej strony. Sałatka kuskus: cukinię obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Podsmażać przez 2-3 minuty. Kuskus wymieszać z tartym czosnkiem, ostudzoną cukinią, jogurtem i posiekanymi orzechami. Przyprawić ostrą papryką i solą. Gotowe kofta kebaby podawać z sałatką kuskus i z ulubionymi sosami: sala, tzatziki lub czosnkowym.