Kofta kebab z sałatką
Liczba osób: 6
Budżet: średni
Czas przygotowania: 90 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek
- Sałatka z kuskusem:
- 1 ząbek czosnku
- papryczka chili
- 1 mała cukinia
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- garść orzechów włoskich
- 1 szklanka ugotowanego kuskusu
Czas na smaczne grillowanie! Na talerze lądują kofta kebaby z sałatką kuskus – idealne na ruszt!
Sposób przygotowania:
Mięso wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startą na tarce cebulą, przyprawami, solą i natką pietruszki. Doprawić pieprzem i wymieszać. Drewniane patyczki moczyć w wodzie przez 15 minut. Mięso podzielić i każdy patyczek oblepić jedną porcją, formując kotleciki. Posmarować je oliwą i grillować po 5 minut z każdej strony. Sałatka kuskus: cukinię obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Podsmażać przez 2-3 minuty. Kuskus wymieszać z tartym czosnkiem, ostudzoną cukinią, jogurtem i posiekanymi orzechami. Przyprawić ostrą papryką i solą. Gotowe kofta kebaby podawać z sałatką kuskus i z ulubionymi sosami: sala, tzatziki lub czosnkowym.