Klopsiki z sosem koperkowo-serowym

Liczba osób: 5-6


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 40 min.


Poziom: łatwe


Pyszne i proste klopsiki w sosie koperkowo-serowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodzinny!

Sposób przygotowania:

Mięso mielone wymieszać z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz namoczoną bułką kajzerką. Całość wymieszać ręcznie i wyrobić małe klopsiki.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć przez 2-3 minuty klopsiki z każdej strony. Na mięso wylać śmietankę kremówkę, dodać posiekaną natkę koperku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusić pod przykrywką przez 10 minut, następnie dodać ser i dusić jeszcze przez 3-4 minuty.

Gotowe klopsiki najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych buraków.