Klopsiki z sosem koperkowo-serowym
Liczba osób: 5-6
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe)
- ½ łyżeczki soli
- 1 bułka kajzerka
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- szczypta pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- Sos:
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki startego sera żółtego
- natka świeżego koperku
- sól, pieprz
Pyszne i proste klopsiki w sosie koperkowo-serowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodzinny!
Sposób przygotowania:
Mięso mielone wymieszać z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz namoczoną bułką kajzerką. Całość wymieszać ręcznie i wyrobić małe klopsiki.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć przez 2-3 minuty klopsiki z każdej strony. Na mięso wylać śmietankę kremówkę, dodać posiekaną natkę koperku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusić pod przykrywką przez 10 minut, następnie dodać ser i dusić jeszcze przez 3-4 minuty.
Gotowe klopsiki najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych buraków.