Kieszonki ze szpinakiem
Liczba osób: 2-3
Budżet: średni
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 200 g szpinaku mrożonego (lub garść świeżego)
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki sera ricotta
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Czy może być lepsze połączenie niż kurczak i szpinak z kremowym serkiem ricotta?
Sposób przygotowania:
Filety natrzeć solą i pieprzem. Wzdłuż filetów zrobić kieszonki. Mrożony szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć wodę. Świeży umyć i osuszyć. W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojony w plasterki czosnek, następnie szpinak i podsmażyć. Szpinak przełożyć do miski, dodać ser ricotta, parmezan i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Filety obficie nadziać farszem (można spiąć je wykałaczkami) i smażyć na oliwie z każdej strony, aż się zarumienią. Pod koniec przykryć je pokrywką i dusić przez 3 minuty. Kieszonki posypać parmezanem, podawać z pieczonymi ziemniaczkami, świeżą sałatką i dipem czosnkowym.