Karkówka z sosem chimichurri
Liczba osób: 5-6
Budżet: średni
Czas przygotowania: 20 min.
Poziom: średni
Składniki
- 1 kg karkówki
- Marynata:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- ½ cebuli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
- 1 łyżeczka oregano, bazylii, majeranku
- 1 łyżeczka soli i pieprzu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 3 łyżki ketchupu
- Sos chimichurri:
- 1 pęczek natki pietruszki
- ¼ szklanki liści kolendry
- ¼ szklanki liści oregano
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula szalotka
- sok z ½ cytryny
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- ½ łyżki białego octu winnego
- sól, pieprz
Czas na grillowanie! Naszej karkówce z argentyńskim sosem chimichurri nikt się nie oprze!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę i czosnek pokroić, przecisnąć przez praskę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Pokrojoną w 1-centymetrowe kawałki karkówkę posmarować marynatą, całość wstawić do lodówki na 6 godzin.
Przygotować sos chimichurri: pokrojony czosnek i cebulę zblendować z resztą składników w wysokim pojemniku. Karkówkę grillować przez 5-7 minut z każdej strony. Gotową karkówkę podawać z sosem chimichurri i warzywami.