Karkówka z jabłkami
Liczba osób: 5-6
Budżet: średni
Czas przygotowania: 2 h 30 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 1,5 kg karkówki
- 4 duże jabłka
- 200 ml wytrawnego czerwonego wina
- 4 łyżki majeranku
- 2 łyżki oleju
- 6 ząbków czosnku
- sól, pieprz
Aromatyczna karkówka w otoczeniu jabłek – pyszny przepis dla wszystkich miłośników wyrazistego smaku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Karkówkę pokroić w plastry, każdy oprószyć solą i pieprzem. Majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek wetrzeć w mięso, następnie skropić je olejem. Gotową karkówkę przykryć folią i odstawić do lodówki na 2 godziny. Jabłka umyć, wydrylować środek i pokroić w plastry, nie ściągając skórki. Jabłka przełożyć do naczynia żaroodpornego, następnie wyłożyć na nie karkówkę, całość przykryć folią. Mięso piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut, podlać je winem i piec jeszcze przez 1 godzinę i 30 minut. Pod koniec ściągnąć folię, tak aby skórka się zarumieniła. Karkówkę podawać z pieczonymi ziemniakami i powstałym purée jabłkowym.