Karkówka z grzybami

Liczba osób: 3-4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 1 h


Poziom: średni


Nie masz pomysłu na obiad? Spróbuj naszego przepisu na klasyczną karkówkę z grzybami.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Karkówkę pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, składniki marynaty wymieszać i posmarować nią każdy plaster. Mięso przełożyć do miski, przykryć folią i marynować przez 4 godziny. Świeże grzyby opłukać, zalać wrzątkiem, gotować przez 15 minut. W przypadku suszonych – przed gotowaniem namoczyć je w wodzie przez 2 godziny.  Cebulę posiekać, zeszklić na patelni, dodać mięso i obsmażyć na dużym ogniu z każdej strony. Całość przełożyć do garnka, dodać grzyby, liść laurowy oraz wodę, aby zakrywała mięso. Dusić na małym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec do garnuszka przelać ½ szklanki wywaru, dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać i połączyć ze sosem z garnka.