Karkówka z grzybami
Liczba osób: 3-4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 1 h
Poziom: średni
Składniki
- 1 kg karkówki
- 50 g świeżych grzybów / lub suszonych
- 2 cebule
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- Marynata:
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka soli
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka jałowca
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz, sól
Nie masz pomysłu na obiad? Spróbuj naszego przepisu na klasyczną karkówkę z grzybami.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Karkówkę pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, składniki marynaty wymieszać i posmarować nią każdy plaster. Mięso przełożyć do miski, przykryć folią i marynować przez 4 godziny. Świeże grzyby opłukać, zalać wrzątkiem, gotować przez 15 minut. W przypadku suszonych – przed gotowaniem namoczyć je w wodzie przez 2 godziny. Cebulę posiekać, zeszklić na patelni, dodać mięso i obsmażyć na dużym ogniu z każdej strony. Całość przełożyć do garnka, dodać grzyby, liść laurowy oraz wodę, aby zakrywała mięso. Dusić na małym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec do garnuszka przelać ½ szklanki wywaru, dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać i połączyć ze sosem z garnka.