Karkówka po cygańsku


Liczba osób: 4

Budżet: średni

Czas przygotowania: 1 h 30 min.

Poziom: średni
Składniki
- 1 kg karkówki
- 500 g pieczarek
- 2 papryki czerwone
- 4 cebule
- mąka pszenna
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- Sos:
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki ketchupu pikantnego
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu winnego
- szczypta pieprzu cayenne
- 200 g koncentratu pomidorowego
Świetny pomysł na obiad? Polecamy karkówkę po cygańsku z pysznym, aromatycznym sosem!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Karkówkę pokroić w plastry, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju z obu stron. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Cebulę pokroić w ósemki, paprykę w paski, obrane pieczarki na połówki. Na karkówce układać cebulę, następnie pieczarki i paprykę. Całość oprószyć solą oraz pieprzem. Wymieszać wszystkie składniki sosu wraz z drobno pokrojoną papryczką chili i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotowym sosem zalać mięso. Piec pod przykryciem w temperaturze 200 stopni C przez 1 godzinę. Danie można podawać z ryżem.