Kaczka z malinową glazurą
Liczba osób: 2-3
Budżet: średni
Czas przygotowania: 1 h
Poziom: średni
Składniki
- 1 pierś z kaczki
- ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 100 g malin mrożonych lub świeżych
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Pierś z kaczki w połączeniu z malinowym sosem to danie, które stanie się hitem w Twojej kuchni!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pierś z kaczki naciąć nożem w kilku miejscach, następnie natrzeć ją solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Mięso włożyć na 20 minut do lodówki. Na patelni rozgrzać resztę oliwy, położyć pierś i smażyć około 12-14 minut, następnie odwrócić i smażyć ją jeszcze przez 3 minuty. Gotowe mięso włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 10 minut. Do wytopionego tłuszczu z kaczki dodać maliny, cukier i smażyć, aż powstanie sos. Dodać czerwone wino i doprawić solą oraz pieprzem. Wyjąć pierś na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem jej w plastry. Gotową polać sosem i udekorować świeżymi malinami. Kaczkę można podawać z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką.