Kaczka w sosie pomarańczowym
Liczba osób: 2
Budżet: średni
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: średni
Składniki
- 2 piersi kaczki ze skórką
- świeżo mielony pieprz
- świeżo mielona sól
- 2 łyżki klarowanego masła
- Sos pomarańczowy:
- 1/3 szklanki białego wina
- 2 pomarańcze
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- natka pietruszki
Przygotuj kaczkę w sosie pomarańczowym, z imbirem i miodem, a zachwycisz się jej smakiem!
Sposób przygotowania:
Piersi z kaczki delikatnie ponacinać, przyprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na patelni rozpuścić masło, ułożyć piersi skórką do dołu i smażyć przez około 4 minuty na średnim ogniu, do zarumienienia skórki. Przełożyć kaczkę na drugą stronę i smażyć przez 1 minutę. Piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć skórką do góry w naczyniu i piec w piekarniku przez 15 minut. Następnie wyjąć je z piekarnika, przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową, aby mięso chwilę odpoczęło. Sos pomarańczowy: do miski włożyć obrane i pokrojone w kostkę 2 pomarańcze, startą skórkę, imbir, miód i cynamon. Na patelnię wlać soki, które wypłynęły z mięsa, dolać wino i gotować do zredukowania się płynu. Następnie dodać składniki sosu i zagotować. Kaczkę podawać z sosem, natką pietruszki oraz ryżem.
Smacznego!