Kaczka w sosie pomarańczowym

Liczba osób: 2


Budżet: średni


Czas przygotowania: 40 min.


Poziom: średni


Przygotuj kaczkę w sosie pomarańczowym, z imbirem i miodem, a zachwycisz się jej smakiem!

Sposób przygotowania:

 

Piersi z kaczki delikatnie ponacinać, przyprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na patelni rozpuścić masło, ułożyć piersi skórką do dołu i smażyć przez około 4 minuty na średnim ogniu, do zarumienienia skórki. Przełożyć kaczkę na drugą stronę i smażyć przez 1 minutę. Piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć skórką do góry w naczyniu i piec w piekarniku przez 15 minut. Następnie wyjąć je z piekarnika, przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową, aby mięso chwilę odpoczęło. Sos pomarańczowy: do miski włożyć obrane i pokrojone w kostkę 2 pomarańcze, startą skórkę, imbir, miód i cynamon. Na patelnię wlać soki, które wypłynęły z mięsa, dolać wino i gotować do zredukowania się płynu. Następnie dodać składniki sosu i zagotować. Kaczkę podawać z sosem, natką pietruszki oraz ryżem.

 

Smacznego!