Kaczka w śliwkach
Liczba osób: 2
Budżet: średni
Czas przygotowania: 45 min.
Poziom: średni
Składniki
- 2 piersi z kaczki ze skórą
- 6 dużych śliwek
- sól
- Marynata:
- 30 ml czerwonego wina
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka dżemu śliwkowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki: cynamonu, kardamonu i pieprzu
Słodka kaczka w pysznej marynacie z miodem i dżemem śliwkowym – jeśli planujesz coś specjalnego, to sprawdzi się idealnie!
Sposób przygotowania:
Ponacinać skórkę piersi z kaczki w kratkę. Kaczkę natrzeć solą i smażyć na suchej, rozgrzanej patelni skórą do dołu przez 8 minut. Mięso odwrócić i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Kaczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i zalać nią mięso. Odstawić je na 3 godziny. Do naczynia wlać jeszcze około ¼ wody, tak aby kaczka była zanurzona w płynie. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestkę i ułożyć w naczyniu obok mięsa. Piersi piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 10 minut. Gotową kaczkę podawać z sosem śliwkowym, kluskami śląskimi i sałatką z czerwonej kapusty.