Kaczka w śliwkach

Liczba osób: 2


Budżet: średni


Czas przygotowania: 45 min.


Poziom: średni


Słodka kaczka w pysznej marynacie z miodem i dżemem śliwkowym – jeśli planujesz coś specjalnego, to sprawdzi się idealnie!

Sposób przygotowania:

Ponacinać skórkę piersi z kaczki w kratkę. Kaczkę natrzeć solą i smażyć na suchej, rozgrzanej patelni skórą do dołu przez 8 minut. Mięso odwrócić i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Kaczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i zalać nią mięso. Odstawić je na 3 godziny. Do naczynia wlać jeszcze około ¼ wody, tak aby kaczka była zanurzona w płynie. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestkę i ułożyć w naczyniu obok mięsa. Piersi piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 10 minut. Gotową kaczkę podawać z sosem śliwkowym, kluskami śląskimi i sałatką z czerwonej kapusty.