Jesienne szaszłyki z dynią i kurczakiem
Liczba osób: 4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 40 min. + 3h marynowania
Poziom: łatwe
Składniki
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 cukinia
- 500 g dynii Hokkaido
- 1 czerwona papryka
- 1 młoda cebula
- 1 czerwona papryka chili
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka miodu
- Przyprawy:
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Idealne dla miłośników jesiennych smaków — szaszłyki z dynią, kurczakiem i papryką w aromatycznych przyprawach!
Sposób przygotowania:
Kurczaka, cukinię, paprykę i obraną dynię pokroić w kostkę. Cebulę pokroić na ćwiartki, papryczkę pozbawić pestek i drobno posiekać. Wszystko przełożyć do dużej miski, doprawić solą, pieprzem i dodać resztę przypraw. Polać oliwą i wymieszać. Marynować około 3 godziny. Składniki nadziewać na patyczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić sokiem z cytryny i polać miodem. Piec przez około 20-25 minut w 180 stopniach C. Szaszłyki w połowie czasu warto obrócić na drugą stronę. Podawać z sosem tzatziki.