Indyk z figami
Liczba osób: 4-5
Budżet: średni
Czas przygotowania: 1 h 35 min.
Poziom: łatwy
Składniki
- 1,5 kg piersi z indyka
- 150 g rodzynek
- 200 g suszonych fig
- 150 g suszonej żurawiny
- 1 szklanka białego wina
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 5 łyżek oleju
- ½ szklanki wody
- sól, pieprz
Pyszna i oryginalna rolada z indyka to idealny pomysł na obiad.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Suszone owoce zalać winem i odstawić na 30 minut. Gotowe odsączyć, zostawiają wino. Pierś naciąć wzdłuż i lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na mięso równomiernie wyłożyć połowę suszonych owoców, całość zawinąć na roladę i obwiązać sznurkiem. Roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać olejem wymieszanym ze szczyptą ostrej i słodkiej papryki, tymiankiem, solą i pieprzem. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C, następnie polać winem i ½ szklanki wody ze szczyptą cynamonu. Roladę zapiekać jeszcze przez 45 minut, co jakiś czas podlewając powstałym wywarem. 20 minut przed końcem pieczenia, mięso obłożyć resztą suszonych owoców. Roladę można podawać z sosem żurawinowym i ziemniakami.