Imbirowy kurczak z warzywami
Liczba osób: 2
Budżet: średni
Czas przygotowania: 20 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 400 g piersi kurczaka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- Marynata do kurczaka:
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki sezamu
- szczypta chili
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- Dodatkowo:
- 150 g ryżu
- sól
- garść świeżego szpinaku
Kurczak w imbirowej marynacie to idealny wybór dla miłośników przepisów z różnych zakątków świata!
Sposób przygotowania:
Wymieszać składniki marynaty. Piersi kurczaka pokroić w kostkę i zalać marynatą. Seler pokroić w plasterki, paprykę w paski. Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i przez 5 minut podsmażać warzywa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotowe warzywa przełożyć na talerz. Na patelnię dodać resztę oliwy i wrzucić mięso. Kurczaka smażyć przez około 3 minuty, aż zmieni kolor. Dołożyć warzywa, skropić sokiem z limonki, dodać pokrojone świeże listki szpinaku i przyprawić solą. Całość delikatnie wymieszać.
Gotowego kurczaka podawać z ryżem.