Grillowane żeberka BBQ – z grilla!
![](https://hitpol.pl/wp-content/uploads/2022/05/450-x-300-drugie1.png)
![](https://hitpol.pl/wp-content/themes/hitpol/img/12_39.jpg)
Liczba osób: 4
![](https://hitpol.pl/wp-content/themes/hitpol/img/12_41.jpg)
Budżet: średni
![](https://hitpol.pl/wp-content/themes/hitpol/img/12_43.jpg)
Czas przygotowania: 65 min.
![](https://hitpol.pl/wp-content/themes/hitpol/img/12_45.jpg)
Poziom: łatwe
Składniki
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- Sos BBQ:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 4 śliwki wędzone
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżk miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki papryki slodkiej
- 2 łyżki octu winnego
Klasyczne, smaczne żeberka prosto z grilla w sosie BBQ! Idealne na domowe grillowanie!
Sposób przygotowania:
Sos BBQ: czosnek i cebulę drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju smażyć cebulę, poczekać aż zmięknie i dodać czosnek. Smażyć przez 1 minutę. Następnie dołożyć pomidory z puszki, musztardę i pokrojone na drobno śliwki wędzone. Dusić pod przykryciem przez 5 minut. Na koniec dodać miód, przyprawy, ocet i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze kilka minut i zmiksować na gładki sos. Żeberka pokroić w plastry i posmarować ¾ sosu BBQ. Żeberka układać na tackach do grillowania i piec na grillu po 15-20 minut z każdej strony (jeśli są grubsze należy je piec dłużej, gotowe żeberka powinny być miękkie). Pod koniec grillowania ponownie posmarować je resztą sosu. Gotowe żeberka można podawać z grillowanymi ziemniaczkami i świeżą sałatką.
Smacznego!