Grillowana kaczka
Liczba osób: 2
Budżet: średni
Czas przygotowania: 80 min. + 1h marynowania
Poziom: łatwe
Składniki
- 2 piersi kaczki
- ryż do podania
- Marynata:
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula szalotka
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- Sos żurawinowy:
- 500 g świeżej żurawiny
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 1 puszka ananasa
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek cukru trzcinowego
Nie masz pomysłu na grilla? Podpowiadamy! Piersi kaczki z grilla to wyśmienite, soczyste mięso w pełnej smaku marynacie – sprawdzi się idealnie!
Sposób przygotowania:
Sos: żurawinę gotować w garnku, dodając pokrojonego w kostkę ananasa, sok, cynamon, skórkę z pomarańczy, miód i cukier. Zagotować, przykryć i gotować jeszcze przez 40 minut na małym ogniu. Gotowy sos przełożyć do miseczki. Skórkę kaczki naciąć lekko w kratkę. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, skórką pomarańczową, posiekaną szalotką i imbirem. Włożyć do miski z sokiem pomarańczowym i czerwonym winem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Filet z kaczki odsączyć z marynaty, ułożyć skórką do dołu na ruszcie na bardzo rozgrzanym grillu i grillować przez 5-6 minut. Przewrócić na drugą stronę i grillować przez 5 minut. Zmniejszyć moc grilla i grillować jeszcze przez 8-10 minut z każdej strony. Kaczkę odłożyć, aby odpoczęła i po kilku minutach pokroić w plastry. Podawać z sosem żurawinowym i ryżem.