Fondant czekoladowy
Liczba osób: 3-4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: średni
Składniki
- 120 g masła
- 120 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 2 żółtka
- ¼ szklanki cukru
- 2 łyżeczki mąki
Rozpływający się w ustach i mocno czekoladowy – idealny deser dla łasuchów!
Sposób przygotowania:
Czekoladę roztopić w kąpieli parowej. W tym samym czasie ubić jajka, żółtka i cukier. Roztopioną czekoladę wymieszać z masłem. Następnie wlać je do kremu jajecznego, szybko dodać mąkę, delikatnie mieszając do połączenia składników. Foremki natłuścić masłem i lekko oprószyć mąką. Ciasto wyłożyć równomiernie do foremek. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C, ciastka piec przez 7-8 minut. Przed wyciągnięciem odczekać kilka minut, jednak podczas podawania, ciastka powinny być ciepłe.
Ciastka można podawać z lodami waniliowymi lub śmietankowymi oraz udekorować cukrem pudrem.