Filet z indyka w orzechowym sosie
Liczba osób: 2
Budżet: średnie
Czas przygotowania: 35 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 500 g filetu z indyka
- 2 łyżki oleju
- sok z 1/2 cytryny
- 3 cebule dymki
- 1 marchewka
- szczypiorek
- 1 garść orzeszków ziemnych posiekanych
- Sos orzechowy:
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 250 ml mleka kokosowego
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- szczypta kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz
Kremowy i oryginalny smak — taki jest filet z indyka w sosie z masłem orzechowym, mlekiem kokosowym i imbirem! Spróbuj czegoś nowego!
Sposób przygotowania:
W rondelku wymieszać mleko kokosowe, masło orzechowe, bulion i chwile podgrzewać do połączenia składników. Dodać starty czosnek i imbir oraz cukier wraz z przyprawami. Na rozgrzanym oleju smażyć pokrojonego w średnią kostkę indyka. Skropić sokiem z cytryny, dodać posiekaną cebulę i startą na tarce marchewkę. Smażyć aż mięso będzie miękkie oraz zarumienione. Pod koniec dodać sos i wymieszać. Przez chwilę podgrzewać. Podawać z ryżem jaśminowym. Gotowe danie posypać szczypiorkiem i posiekanymi orzeszkami.