Faszerowany świąteczny kurczak
Liczba osób: 6
Budżet: średni
Czas przygotowania: 145 min.
Poziom: średni
Składniki
- 1 kurczak (około 2 kg)
- konfitura żurawinowa
- olej
- 2 łyżki masła
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Farsz:
- 300 g ryżu jaśminowego
- 300 g zmielonej łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 450 g wędlin (boczek, szynka, wędzona kiełbasa)
Szukasz pomysłu na świąteczny obiad? Polecamy przepis na faszerowanego kurczaka! Domownicy będą zachwyceni!
Sposób przygotowania:
Kurczaka natrzeć przyprawami i sokiem z cytryny.
Farsz: podsmażyć pokrojoną cebulę i marchewkę. Ryż ugotować al dente. Wymieszać łopatkę, pokrojone w kostkę wędliny, warzywa, ryż i doprawić solą. Kurczaka napełnić farszem, wyłożyć 2 łyżki masła, spiąć wykałaczkami, nasmarować olejem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec do 120 minut (w zależności od wielkości kurczaka) w 180 stopniach C, przez ostatnie 15 minut bez przykrycia. Kurczaka podawać z konfiturą żurawinową.
Kurczak idealne nadaje się na świąteczny stół — będzie hitem na świąteczny obiad!