Dyniowe curry
Liczba osób: 4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 25 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz
- 1/4 dyni Hokkaido
- 200 ml mleka kokosowego
- 1/4 szklanki bulionu
- 1/2 papryczki chili
- Do podania:
- pietruszka
- chlebki naan
- ugotowany ryż
Co pysznego można przygotować z dyni? Podpowiadamy! Curry dyniowe z kurczakiem w orientalnych przyprawach z dodatkiem chlebków naan! Place lizać!
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić na mniejsze fileciki. Doprawić solą, pieprzem, natrzeć startym czosnkiem, obtoczyć w 1 łyżce oliwy i soku z limonki. Posypać kurkumą i curry. Odstawić na godzinę. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwię, wyłożyć 1 szklankę dyni, posiekane chili i podsmażać przez 4 minuty. Dołożyć filety i smażyć jeszcze 4 minuty. Następnie wlać gorący bulion, chwilę gotować, następnie wlać mleko kokosowe. Zagotować i gotować jeszcze przez 2 minuty. Dyniowe curry podawać z ugotowanym ryżem, listkami pietruszki i chlebkami naan.