Domowe ravioli z mięsem
Liczba osób: 4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom: średni
Składniki
- Farsz:
- 400 g mielonej łopatki wieprzowej
- 250 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy
- 2 gałązki tymianku
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 5 jajek
- szczypta soli
- Do podania:
- roztopione masło
- pieczarki
Może na odmianę domowe ravioli z mięsem i pieczarkami! Z roztopionym masłem jest przepyszne!
Sposób przygotowania:
Ciasto: do mąki wbić jajka, dodać sól i zagnieść na gładkie ciasto. Odłożyć do lodówki na godzinę. Farsz: na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę, czosnek i pieczarki. Całość dusić przez 5 minut. Dodać mięso i smażyć przez 10-15 minut. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprzem i ostudzić. Do farszu dodać jajko i wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części, cienko rozwałkować i posmarować jajkiem. Układać po łyżeczce farszu w odstępach 2 cm. Całość nakryć drugim płatem, po bokach zlepić obie warstwy i wycinać kwadratowe lub okrągłe ravioli. W garnku zagotować osoloną wodę i partiami wkładać ravioli. Gotować przez 1 minutę po wypłynięciu ich na powierzchnię.
Ravioli można podawać z masłem i podsmażonymi pieczarkami.