Czekoladowe pancakes
Liczba osób: 4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 25 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 1 i ½ szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka jogurtu naturalnego lub maślanki
- 3 łyżeczki oleju
- 2 jajka
- olej kokosowy lub olej słonecznikowy
- Polewa:
- 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietany 18%
Czekoladowe puszyste placuszki z polewą i owocami – proste do wykonania i idealne na pyszne śniadanie!
Sposób przygotowania:
Jajka, jogurt i 3 łyżeczki oleju połączyć za pomocą trzepaczki lub widelca. Dodać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie zmiksować. Odstawić ciasto na 15 minut. Rozgrzać patelnię, posmarować ją równomiernie olejem kokosowym lub zwykłym, wykładać po 2-3 łyżki ciasta na patelnię i smażyć po 2 minuty z każdej strony.
Przygotować polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, wymieszać ją z masłem i śmietanką, aż powstanie gładka masa.
Gotowe naleśniki podawać z polewą czekoladową i ulubionymi owocami.