Cytrynowy schab z kością
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 45 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 4 kotlety schabowe z kością
- 2 łyżki smalcu
- kilka liści szałwii
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta cukru
- 50 ml bulionu warzywnego
- skórka i sok z 1 cytryny
- 50 g zimnego masła
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Czas na kulinarną ucztę! Smaczna propozycja na udany obiad w cytrynowym wydaniu.
Sposób przygotowania:
Kotlety schabowe przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać smalec, kotlety smażyć po kilka minut z każdej strony, aż prawie będą gotowe. Nie wylewać tłuszczu z patelni. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 10 minut w 180 stopniach C. Na patelnię wlać bulion, sok z cytryny, dodać listki szałwii, przyprawy i cukier. Gotować do redukcji połowy płynu, cały czas mieszając. Dodać masło, wyłączyć ogień i mieszać do roztopienia się masła. Kotlety wyjąć z piekarnika, wyłożyć na talerze i polać je sosem oraz oprószyć skórką z cytryny i pietruszką.