Cytrynowy filet z kurczaka
Liczba osób: 2
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 70 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- Marynata:
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 2 liście laurowe
- gałązki tymianku
- Dodatkowo:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 8-10 pieczarek
- 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka z 1 cytryny
- plasterki cytryny
- natka pietruszki
- sól, pieprz
To jest pomysł na obiad! Słodko-kwaśny, wzbogacony smakiem cytryn – sprawdź przepis na rewelacyjnego kurczaka z cytrynowym sosem!
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka jeśli są bardzo grube, lekko rozbić lub podzielić na 2 części. Oprószyć je solą i pieprzem. Połączyć składniki marynaty i obtoczyć nimi mięso. Odstawić filety na 40 minut do lodówki. Na patelni rozgrzać masło i 1 łyżkę oliwy. Podsmażyć filety po 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni. Następnie ułożyć na niej plastry cytryny i podsmażać przez kilka sekund z obu stron. Także zdjąć je z patelni. Dodać pokrojone w plastry pieczarki. Podsmażać przez 3 minuty, wlać wino i gdy się zagotuje, dodać śmietankę, sok i skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gdy sos się zagotuje, włożyć do środka kurczaka. Gotować na małym ogniu przez około 5-7 minut (można pod przykryciem). Fileta przełożyć na talerz, polać sosem, a na wierz ułożyć plaster cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Danie można podawać z ryżem i grillowanymi warzywami.
Smacznego!