Cytrynowy filet z kurczaka

Liczba osób: 2


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 70 min.


Poziom: łatwe


To jest pomysł na obiad! Słodko-kwaśny, wzbogacony smakiem cytryn – sprawdź przepis na rewelacyjnego kurczaka z cytrynowym sosem!

Sposób przygotowania:

 

Filety z kurczaka jeśli są bardzo grube, lekko rozbić lub podzielić na 2 części. Oprószyć je solą i pieprzem. Połączyć składniki marynaty i obtoczyć nimi mięso. Odstawić filety na 40 minut do lodówki. Na patelni rozgrzać masło i 1 łyżkę oliwy. Podsmażyć filety po 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni. Następnie ułożyć na niej plastry cytryny i podsmażać przez kilka sekund z obu stron. Także zdjąć je z patelni. Dodać pokrojone w plastry pieczarki. Podsmażać przez 3 minuty, wlać wino i gdy się zagotuje, dodać śmietankę, sok i skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gdy sos się zagotuje, włożyć do środka kurczaka. Gotować na małym ogniu przez około 5-7 minut (można pod przykryciem). Fileta przełożyć na talerz, polać sosem, a na wierz ułożyć plaster cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Danie można podawać z ryżem i grillowanymi warzywami.

 

Smacznego!