Cytrynowe udka z kurczaka

Liczba osób: 4


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 2 h


Poziom: łatwe


Chrupiące udka z kurczaka w cytrynowej marynacie – prosty przepis na dobry obiad!

Sposób przygotowania:

Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać ze składnikami marynaty. Udka przełożyć do miski, dodać marynatę i dokładnie wysmarować nią mięso. Następnie odłożyć je do lodówki na 2 godziny. Cytrynę umyć i pokroić w ćwiartki. Udka ułożyć skórką do góry w naczyniu żaroodpornym, dodać cytrynę i gałązki tymianku. Udka piec pod folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia mięso można 2 – 3 razy polać powstałymi sokami. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze przez 20 minut, aż skórka na udkach się zarumieni. Udka można podawać z kaszą kuskus i świeżą sałatką.