Cynamonowa tarta z jabłkami

Liczba osób: 8


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 110


Poziom: łatwe


Cynamon i jabłka to najlepsze połączenie – dlatego ta tarta jest tak pyszna!

Sposób przygotowania:

Ciasto: na stolnicy wysypać mąkę, zrobić w niej wgłębienie i włożyć posiekane masło, cukier puder i wbić jajko. Palcami rozcierać ciasto, następnie wyrabiać na gładkie ciasto. Dolać zimną wodą i wyrabiać aż powstanie gładka kula ciasta. Odłożyć je do lodówki na 20 minut. Formę o średnicy 24-26 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć formę wraz z jej bokami. Ciasto ponakłuwać widelcem i oprószyć bułka tartą. Ponownie wstawić do lodówki na 20 minut.

 

Nadzienie jabłkowe: jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na plasterki i przełożyć je do garnka (zostawić 2 jabłka na później). Dodać sok z cytryny, masło, miód, przekrojoną laskę wanilii i cynamon. Całość zagotować, następnie gotować jeszcze przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na końcu wyjąć wanilię, a jabłka rozgnieść widelcem na mus oraz je ostudzić.

 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na ciasto nakładać jabłka, następnie zostawione plasterki jabłek układać na zakładkę. Ciasto piec przez około 35 minut.

 

Syrop: w garnuszku rozpuścić cukier w wodzie ze szczyptą cynamonu, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez około 5 minut.

 

Gotowe ciasto ostudzić i polać syropem cynamonowym. Tarta najlepiej smakuje podawana z lodami waniliowymi.